Mari Isopahkala haastoi itsensä suunnittelemalla Aina-korut ihmiselle, joka ei yleensä käyttäisi koruja.

Arkimuoto on uusi kotimainen taideteollinen perheyritys. Sen yrittäjät ovat muotoilija Mari Isopahkala ja kultaseppä Mika Paasonen. Ensimmäinen yhteinen tuotesarja on Aina-korumallisto.

Tässä artikkelissa Mari kertoo itsestään muotoilijana sekä suhteestaan työhönsä.

Marilla on kansainvälinen ura tunnustettuna freelance-muotoilijana. Itse hän kutsuu itseään ennen kaikkea taideteolliseksi muotoilijaksi:

“Olen saanut tehdä hyvin monipuolisesti esinemuotoilua, niin henkilökohtaisella taiteilijan urallani, kuin yhteistyössä yritysten kanssa. Jokainen hanke on kasvattanut seuraavaan, ja mahdollistanut sen, että voin nyt keskittyä harkitummin ja syvemmin asioihin, jotka koskettavat minua erityisesti,”
kertoo useille tunnetuille design-brändeille suunnitellut Mari.

Arkimuoto-filosofian tärkein asia Marille on ”hyvin tehty”:

“Se on moniulotteinen asia. Hyvin tehty tarkoittaa hyvin suunniteltua ja valmistettua, mutta myös hyvää tekoa, jossa syvä harkinta ja ymmärrys ovat läsnä ja aistittavissa monilla aisteilla elämässä ja käytössä. Hyvin tehty edustaa myös mutkattomuutta ja maalaisjärkeä – sellaista jonka kanssa ihmisen on hyvä olla – ei mitään ekstraa. Moniulotteista ja syvää harmoniaa."

Arkimuoto tuottaa piensarjoina valmistettuja käyttöesineitä, uniikkikappaleita ja taidetta. Ensimmäisenä julkistettiin Aina-malliston seitsemän hopeakorua. 

Arkimuodon Aina-sormukset on suunniteltu ajatellen ihmistä, joka ei yleensä käytä koruja. Kuvassa on Aina-malliston kaksi hopeasormusta: Sormus pallo ja Sormus pallot. Kuva Mari Isopahkala

“Aina-korujen suunnittelussa kiinnostavinta oli muodon veistoksellisuuden toteuttaminen; yhtälö siitä, miten tavoittaa juuri oikean painon ja miellyttävän ihokosketuksen niin, että koru on myös kaunis.”

Arkimuodon Mari Isopahkala lähti ideoimaan koruja kasvien makromaailmaa tutkien. Kuvassa on yksityiskohta kasvin versosta, joka on tuonut inspiraatiota muotokieleen. Kuva Mari Isopahkala

Aivan ensin Mari lähti ideoimaan koruja kasvien makromaailmaa tutkien.
Kuva: Mari Isopahkala

Aina -korujen monipuolisuus innoitti Marin asettamaan itselleen haasteen: suunnitella korut etenkin ihmisille, joka ei yleensä käytä koruja. 

“Käsite ”korusta” sai kaikkinensa aivan uuden merkityksen.”

Lue lisää Arkimuodon tarinasta.

Jaa somessa